עלות החיים בקפריסין
ציטוט הפוסט של שירה ושאולי וינרמן – זוג ישראלי שחי בקפריסין
אז ככה. לאחרונה אנו מתרשמים, שאנשים המתגוררים בקפריסין, מתלוננים על המחירים המאמירים של מוצרים ושירותים ושבעצם כבר אין הבדל בין קפריסין לישראל. אכן, המחירים כאן עלו, כפי שהם עלו בכל העולם, אבל מכאן ועד ההשוואה בין שתי המדינות המרחק רב. בשל כך החלטנו לנסות ולשקף לחברי הקבוצה מספר עובדות ומספרים. לא הנחות ולא תחושות.
עשינו בדיקה מדגמית והשוואה בין מחירים של מוצרים ושירותים שונים באי לעומת אותם מוצרים/שירותים בישראל. נקודת ההנחה הראשונית שלנו, כמי שעברו להתגורר כאן לפני שבעה חודשים (ושנה וחצי לפני כן על הקו), שהחיים פה משמעותית זולים, אבל כפי שציינו, החלטנו להיצמד למספרים. בואו ניתן לעובדות לדבר בעד עצמן.
ונתחיל בנושא הבוער בישראל. מוצרי המזון. גם כאן מדברים על יוקר המחייה, אבל להבדיל ממה שקורה בישראל, כאן הממשלה עושה צעדים מעשיים למען התושבים – החל בסבסוד ממשלתי על מחירי החשמל וכלה בהפחתת המע”מ על עשרות מוצרי מזון בסיסיים. בישראל רק מדברים.
כמה דוגמאות על מספר מוצרים מקריים לחלוטין:
חלב אלפרו בריסטה – עולה כאן 2.71 יורו (10.7 ש”ח), בעוד שבישראל הממוצע עומד על 14.9 ש”ח (הזול ביותר 10.9 והיקר ביותר 18.9). ההפרש באחוזים 39%.
שמן זית 5 ליטר – עולה כאן 36.33 יורו (143.5 ש”ח). אותו שמן יעלה לכם בישראל החל מ-199 ש”ח ועד 250 ש”ח. גם אם נחשב את המחיר הנמוך נגיע לפער של 39%.
חלב ליטר 3% שומן – המחיר באי 1.48 יורו (5.85 ש”ח). בישראל המחיר הינו 6.81 ש”ח. הווה אומר פער של 16%.
אננס שלם – מחיר ממוצע של 3 יורו ליחידה (כמעט 12 ש”ח). זאת בעוד שהמחיר בישראל נע בין 30-40 ש”ח. גם אם נחשב לפני המחיר הנמוך בישראל נגיע לפער בשיעור של 150%.
לא בא לנו לייגע אתכם, אז נסתפק רק בארבע דוגמאות, ותאמינו לנו שגם אם הרשימה היתה מתארכת המספרים היו נשארים דומים. בגדול בדקנו את הקניות שלנו לאורך זמן ומצאנו כי הפער בין קנייה ממוצעת באי לבין קנייה דומה בישראל עומד על כ-35% לטובת האי. אז נכון שיהיו כאלו שיצקצקו ויגידו שיש כאן מוצרים שהם יקרים יותר מבישראל, אבל מדובר במוצרים בודדים. ובמרבית המוצרים הפערים בין ישראל לקפריסין משמעותיים.
ונעבור לתחבורה. כאן הפער ממש גדול/ענק, בעיקר אם לוקחים בחשבון שרכב זו ההוצאה הגדולה ביותר בחייו של אדם אחרי רכישת בית. נתחיל עם זה שבישראל מוטל מס קנייה על רכבים בשיעור של 83%. מה שמקפיץ את מחיר הרכבים כמעט פי שתיים מבקפריסין ולמעשה מבכל אירופה (ובעצם ברוב העולם). אנחנו, לדוגמא, רכשנו כאן רכב ב-17 אלף יורו (67 אלף ש”ח) והחלטנו, מתוך סקרנות, לבדוק את מחירו בישראל. המחיר עמד על 160 אלף ש”ח. כמעט פי שלוש!!!
לאחר שקנינו את הרכב נדרשנו להעביר בעלות על שמנו. הפקידה החייכנית במשרד הממשלתי הצליחה להפתיע אותנו כשביקשה מחיר מופקע של 8.2 יורו עבור הפעולה…בישראל היינו נדרשים לשלם על אותה פעולה 206 ש”ח. פער בלתי נתפס של 540%!
הלאה. כדי להתחיל ולהנות מהרכב נדרשנו לשלם ביטוח מקיף+חובה. כמה עלה? 491 יורו – שווה ערך ל-2,334 ש”ח. בישראל החזקנו רכב בשווי דומה. כמה שילמנו עליו ביטוח? 4,000 ש”ח. הפער? 71%.
עכשיו, אחרי ששילמנו ביטוח ואנחנו מבוטחים ובטוחים, הגיע הזמן להניע אותו ולהנות מהנסיעה נעדרת הפקקים ברחבי פאפוס. לשם כך נדרשנו למלא דלק. מחיר הדלק כאן 1.35 יורו לליטר (5.33 ש”ח). בישראל? בטח כבר ניחשתם. יותר יקר. ליתר דיוק 7.6 ש”ח. הפער עומד על שיעור של 30%.
עברה שנה ואתם צריכים לעשות טסט. אז זהו, שלא. טסט עושים כאן פעם בשנתיים. והעלות 35 יורו. בישראל? ממוצע של 1,400 ש”ח. גם אם נוסיף לזה את המס דרכים, שצריך לשלם פעם בשנה, נגיע לעלות כוללת של כ-450 ש”ח. פחות משליש.
התגעגעתם למשפחה בישראל ויש לכם טיסה משדה התעופה של פאפוס? תצטרכו להשאיר את הרכב שלכם בחניון הסמוך בעלות של 3 יורו ליום (12 ש”ח). בישראל על אותה חנייה הייתם נדרשים לשלם 45 ש”ח ביום. הפער? 275%.
ולסיום נעבור לדבר היקר ביותר בחיינו. נדל”ן. רבות נאמר וייאמר על המחירים המשוגעים בישראל לעומת המחירים הזולים כאן. כן כן, גם אחרי עליית המחירים באי במהלך השנה האחרונה, המחירים כאן הם בדיחה לעומת אלו של ישראל. אבל לא נכנס לזה, כי באמת קשה להשוות בין דירה/וילה ליד הים בפאפוס לבין נכס דומה בתל אביב או ראשון לציון. זה עניין מאוד סובייקטיבי. נצמד לעובדות ונתמקד באחזקה.
בישראל משלמים ארנונה (ומאוד יקרה, יש לציין) על כל בית/וילה/דירה/מחסן/פרגולה וכל מה שעושה קולות של מבנה כלשהו. כן. אפילו על בריכות משלמים בישראל…ובקפריסין? נאדה. אין חיה כזו. אנחנו לדוגמא נדרשנו לשלם על דירה שבבעלותנו בפאפוס מס שנתי כלשהו בסכום מוגזם של 22 יורו לשנה…
כפי שכבר ציינו, בישראל משלמים אפילו על בריכה. כמה? בדקנו ובתל אביב הייתם משלמים על בריכה (בגודל של 4*8) 2,304 ש”ח בשנה. למה? ככה, כי זו ישראל ומוצצים לכם את הדם. כולם כולל כולם (בעיקר הרשות המקומית/עירייה והממשלה) רוצים להיות שותפים שלכם בכל דבר. כאן? כלום.
אנחנו מתגוררים בכפר, באזור פאפוס, בוילה שגודלה 151 מ”ר והחלטנו לעשות סימולציה ולבדוק כמה היינו משלמים ארנונה על וילה דומה בתל אביב. ובטח יהיו כאלו שיגידו: אההה, תל אביב זה לא פאפוס. היא יקרה. זו לא דוגמא טובה. אז לא. למרות מה שהרבה חושבים תל אביב לא נחשבת ליקרה בארנונה בישראל. שורה תחתונה על וילה כמו שלנו היינו משלמים 14,798 ש”ח בשנה+לא לשכוח את הבריכה. בטוטאל היינו משלמים 17,102 ש”ח בשנה, שהם 1,425 ש”ח בחודש.
אז בקיצור, שלא יספרו לכם שכאן לא יותר זול מבישראל. שלא לדבר על שאר היתרונות. אבל זה לפוסט אחר